Symposium Kerk, Vrouw en Verzet

Jacoba van TongerenSamen met het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands protestantisme en de Protestantse Theologische Universiteit organiseert Leerhuis Amsterdam Tenach & Evangelie een symposium over Jacoba van Tongeren (1903-1967). De aanleiding voor dit symposium is dat het in september vijftig jaar geleden is dat zij stierf.

Het thema is de betekenis van de rol van de kerk in de Tweede Wereldoorlog, met name in Amsterdam, de relatie van de kerk met het verzet en de centrale rol die Van Tongeren als vrouw speelde in verband met kerk en verzet. Zij omschreef haar rol als ‘vredeswerk in oorlogstijd’. Haar werk in de oorlog en dat van haar verzetskring is recentelijk aan de vergetelheid ontrukt door de publicatie van het boek Jacoba van Tongeren en de onbekende verzetshelden van Groep 2000 (1940-1945), geschreven door Paul van Tongeren en Trudy Admiraal.

Het volledige programma van het symposion vindt u op: https://www.hdc.vu.nl/nl/Images/UitnodigingvanTongeren_tcm215-850368.pdf . U dient u voor 1 september aan te melden bij www.hdc.vu.nl

Het symposium vindt plaats op donderdag 14 september vanaf 14.00 uur in de PThU-zaal (1E-24) op de eerste verdieping van het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit.

Meer informatie over het programma van LAT&E in de Thomaskerk: Tenach & Evangelie